Marknadstrender kommer och går - men behovet att flytta består

Bostadsmarknaden har under de senaste åren präglats av en relativt konstant uppgång och många bostadsägare har haft förmånen att se sina investeringar öka i värde år efter år. Visst har vi haft några avvikande år, som när amorteringskravet infördes, men på det stora hela har de flesta vant sig vid tanken om att bostaden ska vara en säker investering. Tron på ständigt stigande priser...

...gjorde köpare självsäkra i budgivningar och det var inte ovanligt att objekt - särskilt bostadsrätter i storstäderna - såldes innan visning till köpare som knappt själva hunnit sätta sin fot innanför bostadens väggar. För vad var det västa som kunde hända? Om köparen visade sig att inte trivas i bostaden fanns ju alltid möjligheten att sälja den igen.

Men, det senaste året har påmint oss om att marknadstrender sällan är konstanta. Den osäkra marknaden som råder just nu har gjort de säljare som av olika anledningar behöver sälja sin bostad tvingas inse att priset de får i en försäljning är en betydande bit under nivån från vad det tidigare varit. I vissa fall är det helt enkelt så att livet tar vändningar som gör det svårt att bo kvar och vänta ut en ekonomiskt sätt bättre marknad.

Även om det är kul att göra en ekonomisk vinst i samband med en försäljning tror vi att det är minst lika viktigt att räkna in risken med en oväntad förlust. Vi vet att många säljare har höga förväntningar för sin egen bostad och har svårt att ta in att även den kan ha drabbats av nedgången på marknaden, men om det visar sig svårare att sälja än väntat är det skönt att ha något att falla tillbaka på.

Av just den anledningen har vi utvecklat tjänsten Movestas Säljgaranti - vi vill säkerställa att du som säljare alltid har kontroll på det värsta scenariot och aldrig förlorar mer pengar än vad du har kunnat förutspå. I en uppåtgående marknad är behovet av trygghet inte så påtagligt, men när du inte kan ta för givet att du kommer göra en vinst vid din försäljning finns risken att du hamnar i en situation där du ska tillträda en ny bostad men inte lyckas få tillräckligt betalt för den du ska sälja. Med Säljgarantin slipper du oroa dig. Läs mer här.


Rekommenderade artiklar

VECKANS LÅSNING: Eshan hamnade i kläm när han köpte nyproduktion

Vi är besatta av att lösa problemen med den traditionella bostadsmarknaden. Vi arbetar varje dag med att lösa de inlåsningar som skapas när människor behöver göra inte bara en, utan två, av deras livs största affärer i samma ögonblick för att undvika att sätta sig i en ekonomisk utsatt situation - helt enkelt för att ge människor möjlighet att flytta riskfritt. I miniserien “Veckans låsning” berättar vi om de låsningar som vi pratar om med våra kunder och som är verkliga problem för vanliga människor. Problem som vi kämpar för att lösa.

Kundberättelser

2 min läsning

Hur skiljer sig garantipriset från marknadsvärderingen?

Vi får mycket frågor kring hur garantipriset förhåller sig till marknadsvärderingen för din bostad. Här förklarar vi hur det fungerar!

Kunskapsbank

2 min läsning

Hur kan vi så länge saknat svar på frågan om att köpa eller sälja först?

En av de vanligaste frågorna relaterat till bostadsmarknaden är huruvida man ska sälja eller köpa först. Enligt Boupplysningen är den vanligaste rekommendationerna från bankerna att sälja innan man köper nytt, men trots det är frågan problematiserad av flera i branschen. Till exempel skriver Fastighetsbyrån att individen själv måste bestämma utifrån hur stor belåningsgrad man har...

Insikter

4 min läsning

Därför erbjuder vi ett nytt sätt att sälja bostäder

Bostadsmarknaden i Sverige står inför många utmaningar. Unga människor har svårt att komma in och inlåsningseffekter skapar en situation där många äldre tvingas att sitta kvar i en för stor bostad som inte längre passar deras levnadssituation. Vi vill förändra det genom att skapa större rörlighet och snabbare flyttkedjor.

Insikter

8 min läsning