5 tips för dig som letar bostad i en annan stad

Det kan vara svårt att hitta rätt bostad på en plats där du inte bor - särskilt om staden är helt ny för dig. Här har vi samlat våra fem bästa tips!

1. Gör en avståndslista över de platser som kommer bli en del av din nya vardag

Om du till exempel flyttar för att börja ett nytt jobb eller för att studera har du säkert redan koll på vart lokalerna ligger och kan avgöra avståndet till bostaden i förhållande till dem. Men, glöm inte att även kolla upp andra platser om du vet att du kommer vilja besöka regelbundet. Vart ligger till exempel mataffären, träningscentret, skogspartiet, sjön, återvinningscentralen eller barnens skola? Börja med att lista samtliga ställen du vill ha koll på och rangordna dem sedan efter vad du värderar högst att ha i närheten av din nya bostad.

2. Fundera över hur du vill att vardagspusslet ska gå ihop

Planerar du att gå eller cykla till jobbet, eller vill du kunna lämna hunden på hunddagis på vägen när du ska till jobbet eller föreläsningen? Brukar du veckohandla eller fungerar din vardag bäst när du kan ta lite i taget allt efter att veckan går? Uppskattar du att ha naturen nära eller är det viktigare att du kan ta trapphuset ner och äta frukost på närmsta café? Vart du bor kommer ha stor inverkan på hur du behöver lägga ditt livspussel och ju mer du funderar igenom innan du flyttar, desto större möjlighet att du att påverka hur det blir.

3. Ta kontakt med en lokal mäklare

De lokala mäklarna kan oftast hjälpa dig att förstå mer om din nya stad och kan dessutom oftast tipsa om specifika områden som motsvarar dina önskemål eller behov. Ta gärna kontakt med flera mäklare och kolla vad de har för bostäder till försäljning - har du tur kan de ha något kommande objekt som inte hunnit listas än men som skulle passa dig perfekt.

4. Läs på om kommunens plan för området

När du väl hittat ett område som du gillar kan det vara bra att läsa på lite via kommunens hemsida. Vad de har för utvecklingsplaner i områden kan du hitta i detaljplanen, men det kan också vara värdefullt att läsa vad som skrivs i lokaltidningen och i eventuella andra forum för att förstå mer om vad som väntas framöver. Ska det kanske byggas ett nytt höghus strax framför den bostaden som du tittar på eller planerar kommunen att lägga ner det lokala centrumet? Ska kollektivtrafiken utökas eller dras ner på? Sådant kan vara bra för dig att känna till innan du köper din nya bostad.

5. Glöm inte bort logistiken för själva flytten

När du väl står i köpbeslutet gällande din nya bostad är det lätt att bli ivrig och optimistisk kring hur allt ska gå ihop, men glöm inte att fundera över logistiken kring själva flytten. Även om det kan innebära dubbla boendekostnader för några dagar där din gamla och nya bostad överlappar kan det ibland vara värt det, för att du ska hinna med att flytta allting i lugn och ro. Allting beror såklart på hur långt du flyttar och hur mycket du ska ha med dig, men tänk igenom logistiken ordentligt för att undvika onödig stress på själva flyttdagen.

Vi vet att det kan kännas överväldigande att planera och genomföra en flytt, men vi hjälper dig gärna så att upplevelsen blir så stressfri och trygg som möjligt. Om du vill trygga din försäljning av den befintliga bostaden kan du också ansöka om vår Säljgaranti - då får du full kontroll över din betalningsförmåga för den bostaden du vill köpa eftersom vi garanterar dig ett lägsta pris om ingen annan köpare betalar mer. Vi kan också hjälpa dig att komma i kontakt med en riktigt duktig mäklare, både för att köpa i din nya stad och att sälja där du bor nu.

Hör av dig - så hjälper vi dig!


Rekommenderade artiklar

VECKANS LÅSNING: Eshan hamnade i kläm när han köpte nyproduktion

Vi är besatta av att lösa problemen med den traditionella bostadsmarknaden. Vi arbetar varje dag med att lösa de inlåsningar som skapas när människor behöver göra inte bara en, utan två, av deras livs största affärer i samma ögonblick för att undvika att sätta sig i en ekonomisk utsatt situation - helt enkelt för att ge människor möjlighet att flytta riskfritt. I miniserien “Veckans låsning” berättar vi om de låsningar som vi pratar om med våra kunder och som är verkliga problem för vanliga människor. Problem som vi kämpar för att lösa.

Kundberättelser

2 min läsning

Hur skiljer sig garantipriset från marknadsvärderingen?

Vi får mycket frågor kring hur garantipriset förhåller sig till marknadsvärderingen för din bostad. Här förklarar vi hur det fungerar!

Kunskapsbank

2 min läsning

Hur skiljer sig garantipriset från marknadsvärderingen?

Vi får mycket frågor kring hur garantipriset förhåller sig till marknadsvärderingen för din bostad. Här förklarar vi hur det fungerar!

Kunskapsbank

2 min läsning

Så minskar du risken i bostadsaffären

Vi har tagit fram Movestas Säljgaranti för att det ska vara helt tryggt och riskfritt för dig som ska köpa en ny bostad, samtidigt som du fortfarande ska ha möjlighet att få ett så bra slutpris som möjligt. Med andra ord är det garantipriset du får från oss det lägsta möjliga priset, dvs. ditt "worst case", om ingen annan köpare hittas som betalar högre. Med andra ord kan du börja leta efter en ny bostad och räkna på din betalningsförmåga utifrån garantipriset redan innan bostaden är såld. Här har vi samlat våra bästa tips för en trygg bostadsaffär.

Kunskapsbank

2 min läsning

Har du koll på vad som gäller om du inte kan tillträda din nya bostad?

I de allra flesta köpekontrakt finns en klausul som behandlar vad som gäller vid kontraktsbrott, till exempel om någon av parterna inte vill eller kan fullfölja det köp som de tidigare kommit överrens om, men vi som är i branschen blir ofta förvånade över att både säljare och köpare saknar förståelse för vad den klausulen faktiskt innebär. I förlängningen innebär det att många köpare tar mer risk än vad de är medvetna om och kan försättas i en allvarlig situation om de inte kan tillträda som planerat. Här reder vi ut vad som faktiskt gäller och hur du som köpare kan få full kontroll på situationen.

Kunskapsbank

4 min läsning