1. Räkna ut vad du har för marginal
När marknaden går ner är det naturligt att även din bostad faller i värde, relativt vad den var värd innan nedgången inleddes. Att se sina tillgångar minska är aldrig kul, men om du verkligen behöver sälja behöver du ta reda på hur stort ditt nuvarande bolån är och sätta det i relation till bostadens värde. I samband med att du frånträder bostaden kommer du behöva betala tillbaka lånet till banken och då är det viktigt att du har tillräckligt med kapital tillgängligt.
2. Ta inga onödiga risker
När marknaden är volatil är det ännu svårare att förutse hur mycket du kommer få i betalt vid en försäljning. När marknaden dessutom rör sig långsamt kan säljprocessen dra ut på tiden och om du köper nytt innan du har sålt kan det bli riktigt jobbigt inför tillträdet. Fundera därför ordentligt på vilka risker du faktiskt kan ta - och agera där efter.
3. Presentera bostaden i sitt bästa skick
När det är köparens marknad ställs högre krav för att vinna spekulanternas intresse och annars obetydliga detaljer kan vara orsaken till att bostaden inte säljs. Se därför till att du presenterar bostaden på bästa möjliga sätt, städa ordentligt inför varje visning och säkerställ att du har svar på de frågor spekulanterna ställer. Allt för att de ska få en bra känsla och välja att gå vidare med just din bostad.
4. Var flexibel och möjliggör spontana visningar
Om spekulanterna har förhinder när de planerade visningarna är inlagda kan de ibland kontakta mäklaren för att få en privat visning av bostaden. Om du vill maximera dina chanser att sälja bostaden behöver du vara tillmötesgående och möjliggöra visningarna på spekulanternas villkor - och se till att bostaden är i bästa möjliga skick när spekulanterna kommer dit.
5. Vänta inte för länge om du väl får ett bud
Det kan vara svårt att acceptera att värdet på bostaden har sjunkit och att du kommer behöva gå vidare med ett försäljningspris som är lägre än vad du förväntat dig. Men, när du väl får ett bud som är i linje med den befintliga värderingen kan det stå dig dyrt att tacka nej och hoppas på ett bättre. I värsta fall förlorar du de köparna och tvingas sälja till ett ännu lägre pris när marknaden har sjunkit ytterligare längre fram.
Vår ambition på Movesta är att det ska bli helt riskfritt för dig att sälja en bostad - oavsett om marknaden går upp eller ner. Med vår Säljgaranti kan du säkra ditt lägsta försäljningspris idag, men fortfarande ha chansen att maximera priset på den öppna marknaden. Läs mer och ansök direkt här.
Rekommenderade artiklar
VECKANS LÅSNING: Eshan hamnade i kläm när han köpte nyproduktion
Vi är besatta av att lösa problemen med den traditionella bostadsmarknaden. Vi arbetar varje dag med att lösa de inlåsningar som skapas när människor behöver göra inte bara en, utan två, av deras livs största affärer i samma ögonblick för att undvika att sätta sig i en ekonomisk utsatt situation - helt enkelt för att ge människor möjlighet att flytta riskfritt. I miniserien “Veckans låsning” berättar vi om de låsningar som vi pratar om med våra kunder och som är verkliga problem för vanliga människor. Problem som vi kämpar för att lösa.
Kundberättelser
2 min läsning
Hur skiljer sig garantipriset från marknadsvärderingen?
Vi får mycket frågor kring hur garantipriset förhåller sig till marknadsvärderingen för din bostad. Här förklarar vi hur det fungerar!
Kunskapsbank
2 min läsning
Hur skiljer sig garantipriset från marknadsvärderingen?
Vi får mycket frågor kring hur garantipriset förhåller sig till marknadsvärderingen för din bostad. Här förklarar vi hur det fungerar!
Kunskapsbank
2 min läsning
Så minskar du risken i bostadsaffären
Vi har tagit fram Movestas Säljgaranti för att det ska vara helt tryggt och riskfritt för dig som ska köpa en ny bostad, samtidigt som du fortfarande ska ha möjlighet att få ett så bra slutpris som möjligt. Med andra ord är det garantipriset du får från oss det lägsta möjliga priset, dvs. ditt "worst case", om ingen annan köpare hittas som betalar högre. Med andra ord kan du börja leta efter en ny bostad och räkna på din betalningsförmåga utifrån garantipriset redan innan bostaden är såld. Här har vi samlat våra bästa tips för en trygg bostadsaffär.
Kunskapsbank
2 min läsning
Har du koll på vad som gäller om du inte kan tillträda din nya bostad?
I de allra flesta köpekontrakt finns en klausul som behandlar vad som gäller vid kontraktsbrott, till exempel om någon av parterna inte vill eller kan fullfölja det köp som de tidigare kommit överrens om, men vi som är i branschen blir ofta förvånade över att både säljare och köpare saknar förståelse för vad den klausulen faktiskt innebär. I förlängningen innebär det att många köpare tar mer risk än vad de är medvetna om och kan försättas i en allvarlig situation om de inte kan tillträda som planerat. Här reder vi ut vad som faktiskt gäller och hur du som köpare kan få full kontroll på situationen.
Kunskapsbank
4 min läsning