Ta reda på Säljgarantin för just din bostad
Innan du köper en ny bostad kan det vara skönt att veta hur mycket pengar du garanterat kommer få betalt för den du ska sälja. När du fått din Säljgaranti från oss gäller den under de närmsta dagarna, så om du redan vet vilken bostad du vill köpa kan du aktivera Säljgarantin direkt och därefter tryggt skriva på köpekontraktet för ditt nya hem.
Om du däremot letar efter en väldigt specifik bostad, som kan ta tid att hitta, är det bättre att du registrerar dig för att få ett uppdaterad garantipris varje månad och aktiverar den först när du har hittat bostaden som du ska flytta till. På så sätt håller du dig ständigt uppdaterad kring ditt garantipris och kan välja att besöka de visningar där prisbilden matchar din betalningsförmåga.
Räkna ut hur stor din kontantinsats är
När du har koll på din Säljgaranti kan du räkna ut hur mycket pengar du kommer få loss från din nya bostad, efter att eventuella lån har återbetalats till banken. Utöver det kapitalet har du kanske ytterligare sparpengar som du planerar att använda vid köpet av din nya bostad och om du summerar ditt tillgängliga kapital, inklusive garantipriset, får du en god bild över hur stor kontantinsats du kommer ha tillgänglig. Kontantinsatsen behöver uppgå till minst 15 % av bostadens värde för att du ska kunna genomföra ett bostadsköp.
Ta reda på hur mycket du kan låna
Den delen av köpeskillingen som du inte betalar med kontantinsats kan du ofta låna från en bolånegivare. Olika lånegivare har olika riktlinjer, men generellt gäller att du inte kan låna mer än 85 % av bostadens värde. Ta reda på hur just dina lånemöjligheter ser ut för att kunna räkna ut vilken prisnivå du kan köpa för.
Sätt ett maxtak för vilken månadskostnad du kan acceptera
Utöver köpeskillingen behöver du också räkna på hur stor månadskostnad du kan klara av när du väl har flyttat in. I månadskostnaden inkluderar du alla kostnader som relaterar till bostaden som till exempel ränta, amortering, eventuell månadsavgift och/eller tomträtt, fastighetsskatt och driftskostnader. När du landat i hur stor månadskostnad du kan acceptera för ditt boende kan du sätta en gräns för hur mycket du maximalt kan betala för din nya bostad. Det kan ju faktiskt vara så att du inte vill ta maximalt bolån just för att du vill hålla dina månadskostnader nere.
Se över din budget för övriga och oväntade kostnader
Om du köper en fastighet får du inte glömma bort kostnader för lagfart och eventuella pantbrev, medan du vid en bostadsrätt kommer betala för inträde i föreningen. Därutöver behöver du en budget för framtida kostnader och hur stor den behöver vara beror helt på bostadens förutsättningar och vilka planer du har för bostaden.
Vi jobbar för att du ska få full kontroll på dina ekonomiska förutsättningar när du byter bostad och vi erbjuder Säljgarantin för att du aldrig ska hamna i en situation där du gjort ett antagande om ett försäljningspris som du inte lyckas uppnå. Vi rekommenderar istället att du gör din kalkyl baserat på Säljgarantin och sedan använder mellanskillnaden till det eventuellt överstigande försäljningspriset som buffert för framtida kostnader och investeringar i bostaden. Hör av dig - så berättar vi mer!
Rekommenderade artiklar
VECKANS LÅSNING: Eshan hamnade i kläm när han köpte nyproduktion
Vi är besatta av att lösa problemen med den traditionella bostadsmarknaden. Vi arbetar varje dag med att lösa de inlåsningar som skapas när människor behöver göra inte bara en, utan två, av deras livs största affärer i samma ögonblick för att undvika att sätta sig i en ekonomisk utsatt situation - helt enkelt för att ge människor möjlighet att flytta riskfritt. I miniserien “Veckans låsning” berättar vi om de låsningar som vi pratar om med våra kunder och som är verkliga problem för vanliga människor. Problem som vi kämpar för att lösa.
Kundberättelser
2 min läsning
Hur skiljer sig garantipriset från marknadsvärderingen?
Vi får mycket frågor kring hur garantipriset förhåller sig till marknadsvärderingen för din bostad. Här förklarar vi hur det fungerar!
Kunskapsbank
2 min läsning
Hur skiljer sig garantipriset från marknadsvärderingen?
Vi får mycket frågor kring hur garantipriset förhåller sig till marknadsvärderingen för din bostad. Här förklarar vi hur det fungerar!
Kunskapsbank
2 min läsning
Har du koll på vad som gäller om du inte kan tillträda din nya bostad?
I de allra flesta köpekontrakt finns en klausul som behandlar vad som gäller vid kontraktsbrott, till exempel om någon av parterna inte vill eller kan fullfölja det köp som de tidigare kommit överrens om, men vi som är i branschen blir ofta förvånade över att både säljare och köpare saknar förståelse för vad den klausulen faktiskt innebär. I förlängningen innebär det att många köpare tar mer risk än vad de är medvetna om och kan försättas i en allvarlig situation om de inte kan tillträda som planerat. Här reder vi ut vad som faktiskt gäller och hur du som köpare kan få full kontroll på situationen.
Kunskapsbank
4 min läsning
Att tänka på när du ska byta bostad i en volatil marknad
Bostadsmarknaden har tagit en ordentlig smäll av stigande inflation, ökade räntor och den pågående energikrisen och i decemberrapporten från Valuegard framgick att genomsnittsbostaden i Sverige har sjunkit med -11,6 procent det senaste året. Men, trots att marknaden pekar fortsatt nedåt kan det ske händelser i livet som gör att det faktiskt är nödvändigt att sälja ändå. Här listar vi våra bästa tips för dig som ska sälja på dagens marknad.
Kunskapsbank
2 min läsning